Veneco legt samen met gemeenten en inwoners zonnepanelen op overheidsgebouwen

Via dit project plaatsen 7  Meetjeslandse gemeenten (Aalter, Assenede, Eeklo, Kaprijke, Lievegem, Wachtebeke en Zelzate) samen met Veneco zonnepanelen op overheidsgebouwen met burgerparticipatie. In totaal gaat dit over 52 gebouwen die voorzien worden van zonnepanelen, goed voor een totaal geïnstalleerd vermogen van 2.405 kWp en een jaarlijkse kostenbesparing voor de gemeenten van 162.701,91 euro.

Via burgerparticipatie krijgen inwoners de kans om mee te investeren in het project. Op deze manier hoeft de gemeente geen investeringsbudget vrij te maken voor het installeren van de zonnepanelen en bespaart zij onmiddellijk op de elektriciteitskosten. De gemeente vermindert de CO2-uitstoot en werkt zo aan de doelstellingen van het Europees burgemeestersconvenant en het lokaal klimaatactieplan. Burgerparticaptie vergroot de betrokkenheid en het algemeen bewustzijn van burgers bij het klimaatbeleid.

Het plaatsen van zonnepanelen wordt gekoppeld aan meerwaardeprojecten. De prijs die de gemeente betaalt voor de afgenomen groene stroom van de zonnepanelen is heel wat goedkoper dan de stroom die van het net wordt afgenomen. De gemeente kan ervoor kiezen om toch dezelfde energiekost te blijven betalen en kan met het opgebouwde budget – in samenwerking met de burgercoöperatie (Energent, Stroomvloed of Ecopower/Volterra) – tal van extra klimaatacties uitvoeren. Zo wordt het zonnepanelenproject als een echte hefboom ingezet om nog meer klimaat- en energieacties mogelijk te maken in de gemeente en wordt de positieve impact van dit project nog vergroot. De meerwaardeprojecten kaderen binnen de lokale klimaatactieplannen, bv. energiebesparende ingrepen in gemeentegebouwen, acties voor huishoudens (bvb. wijkrenovatieprojecten, groepsaankopen…) of bedrijven (bvb. energiecoaching,…).