Uw gemeente in actie

Steden en gemeenten hebben een belangrijke rol te spelen in de strijd tegen de klimaatopwarming. Lokale overheden vormen dan ook een cruciale schakel in het realiseren van nationale en internationale klimaatdoelstellingen. Alle veertien gemeenten in het Meetjesland beslisten ondertussen om het Europese Burgemeestersconvenant te onderteken.

Het Europese Burgemeestersconvenant verenigt meer dan 7500 steden en gemeenten die op lokaal niveau de strijd willen aangaan tegen de klimaatopwarming. Ze engageren zich hiermee om de CO2-uitstoot op hun eigen grondgebied tegen 2030 te verminderen met 40% (of -20% tegen 2020 voor de gemeenten die het Convenant vóór 2015 ondertekenden ) én om maatregelen te nemen om de effecten van de klimaatopwarming te verzachten (adaptatiemaatregelen).

 

In samenspraak met burgers en andere lokale stakeholders moet een lokaal energie- en klimaatactieplan opgemaakt worden met concrete acties en maatregelen om deze doelstellingen te bereiken. In Oost-Vlaanderen hebben 55 van de 65 gemeenten (85%) het Convenant ondertekend of plannen dit op korte termijn te doen, waaronder nu ook de 14 gemeenten in het Meetjesland.

Aalter
  • Actieplan: opmaak gepland in 2019
  • Website
Assenede
Eeklo
Evergem
Kaprijke
Lievegem
  • Actieplan: Goedgekeurd
Maldegem
Sint-Laureins
  • Actieplan: goedgekeurd
Wachtebeke
Zelzate