Lokale klimaatactieplannen in opmaak

Alle veertien gemeenten in het Meetjesland beslisten ondertussen om het Europese Burgemeestersconvenant te onderteken. Het Europese Burgemeestersconvenant verenigt meer dan 7500 steden en gemeenten die op lokaal niveau de strijd willen aangaan tegen de klimaatopwarming. De ondertekenaars verbinden zich ertoe om een lokaal klimaatactieplan op te maken met concrete acties en maatregelen die moeten bijdragen tot de klimaatdoelstellingen van de gemeente. Deze klimaatactieplannen zijn het resultaat van een uitgebreid participatietraject waarbij alle interne diensten en alle maatschappelijke actoren hun input kunnen geven.

Zowel in het noorden als in het zuiden van het Meetjesland besloten enkele gemeenten om dit participatietraject voor een deel gezamenlijk te doorlopen. Sint-Laureins, Assenede, Kaprijke en Wachtebeke vormen een cluster en gingen in het voorjaar van start. Zomergem, Lovendegem en Waarschoot vormen ook een cluster en hebben begin september de aftrap gegeven. Zowel voor de opmaak als voor de uitvoering van klimaatactieplannen kunnen de Meetjeslandse gemeenten rekenen op ondersteuning van de provincie Oost-Vlaanderen en Veneco en het projectteam van Meetjesland Klimaatgezond.

Voor meer info over de opmaak van de lokale klimaatactieplannen kan je terecht bij Na├»ma Lafkioui (naima.lafkioui@oost-vlaanderen.be).